SALTO Nieuwsbrief nr. 4 - 2010

Citizen Journalism Congres

Het congres “Citizen Journalism; What’s Your Opinion” was dankzij de MIC studenten van de Hogeschool van Amsterdam een groot succes. Gedurende de dag kon men uiteenlopende lezingen over burgerjournalistiek bijwonen van onder andere Henk Blanken, Alexander Pleijter en Robert Vaagen.

De middag werd afgesloten met een op SALTO1 live uitgezonden paneldiscussie die geleid werd door SBS6 presentatrice Milika Peterzon. Het congres vormde een onderdeel van het 25-jarig jubileum van SALTO.

Passie, getuigenis, muziek en bidden

El Encuentro con Dios zendt drie keer per week uit op SALTO TV. Het zijn registraties van de zondagdiensten, die in het Centrum worden gehouden. De hele week zijn mensen, die gemeenschappelijk hebben dat hun voertaal Spaans is, samen bezig met hun centrum. Er wordt gekookt, les gegeven, inzamelingen gehouden voor goede doelen, geverfd, schoongemaakt en de diensten worden actief gehouden.

Op een klein industrieterrein in Duivendrecht staat een bescheiden gebouw. Iedere woensdag aan het eind van de middag komen mensen voor de dienst een hapje eten. Er is een grote kantine en een buffet, waar men eten kan kopen. Het ruikt heerlijk als iedereen met zijn bord naar binnen komt. De sfeer is gemoedelijk. Iedereen kent elkaar en iedereen spreekt Spaans. Volwassenen die na een dag hard werken even tot rust en bezinning kunnen komen en er is ook plek voor kinderen. Zij schuiven bij elkaar aan een tafel en spreken Nederlands met elkaar.

Pastor Mayra Lopez geeft me een rondleiding. In de winkelruimte zijn dames bezig met het sorteren van de ingezamelde kleding en schoenen. Alles zal voor één euro per stuk verkocht worden en het geld zal naar een rampgebied gestuurd worden om de bevolking te steunen.

Door de klapdeuren komen we in een grote ruimte. Er staat een piano. “Hier wordt muziekles gegeven.” De appelgroen geschilderde trap leidt naar boven, waar de kantoren zijn en de studieruimten. Al het schilderwerk in het gebouw is door vrijwilligers gedaan en de kleur appelgroen staat voor hoop, vertelt Pastor Mayra Lopez. De studieruimten zijn rustig van kleur; grijze tafels, eenvoudige stoelen en geen plaatjes aan de muur. “Hier wordt theologie gegeven en kunnen jongeren hun huiswerk maken en geholpen worden.

Educatie is een belangrijk doel voor El Encuentro con Dios. Door de mensen op te vangen in een geestelijke omgeving worden hun geestelijke problemen verzorgd. Daarna begeleidt de stichting hen naar een betere scholing door diverse gratis cursussen aan te bieden, zoals computercursussen, Nederlands, Engels en theologie.

Op de begane grond is de grote gebedsruimte, een grote zaal met podium, geluidsinstallatie, beamer-installatie, muziekinstrumenten en een aantal rijen bioscoopstoelen. De mensen bidden luid en met passie en er wordt veel gezongen. Kinderen mogen zich vrij bewegen en gooien hun knuffels de lucht in. Het is een indrukwekkende ervaring om de dienst eens bij te wonen en te zien dat mensen echt kracht uit hun geloof halen.

Uitzendingen op SALTO A2:
zaterdag van 12:30 tot 13:00 uur
zondag van 18:30 tot 19:00 uur
donderdag van 15:30 tot 16:00 uur

Salaheddine fa Maghreb

SALTO heeft deze zomer vanaf 5 juli tot 8 augustus op SALTO 1 & 2 om 19:30 de serie Salaheddine fa Maghreb> op het programma staan. In het programma reist Salaheddine door Marokko, waarin hij onderzoekt hoe de Nederlandse Marokkanen Marokko ervaren als vakantieland. Hij brengt met veel humor de belangrijkste zaken naar voren. Hoe leven Arabische- en Berber- Marokkanen samen? Hoe knipt de Marokkaanse kapper een mooie overloop? Zijn Franse Marokkanen anders dan Nederlandse?

bekijk het programma

Ahmet Coskun legt zijn ervaring op tafel voor SALTO

Ahmet Coskun is accountmanager bij arbeidsbemiddeling en al een aantal jaren bestuurslid voor SALTO. Hij is als account-manager bekend geraakt in alle sectoren in de commerciële sector. Nu doet hij dit werk bij de gemeente Amsterdam.

Wat heeft hij tot nu toe voor SALTO gedaan?

Ik heb een professionaliseringsslag helpen maken en commerciële en niet commerciële partijen bij SALTO betrokken. De ideeën die ik op de bestuurstafel leg, daar gaat het dan om.

Waar heb je je op gericht?

Op de jeugd om meer jeugd bij SALTO te betrekken.

Heb je iets met jeugd?

Ja, tijdens mijn studie heb ik huiswerk-begeleiding gegeven aan jongeren en later heb ik een stichting helpen oprichten die huiswerk-begeleiding geeft en heb voor die stichting bestuurswerk gedaan.

Houd je van Amsterdam?

Ja, ik ben gek op Amsterdam. Amsterdam is voor mij een werelddorp.

Houd je van TV?

TV kijken is geen bezigheid van mij. Als er dingen zijn die me interesseren, dan kijk ik wel. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een serie gevolgd. TV en film maken boeit me wel. Op de middelbare school heb ik samen met een groep klasgenoten korte films gemaakt.

Houd je van radio?

Ja, ik luister serieus naar BNR.

Nieuwe zaken?

Als bestuurslid van SALTO heb ik bijgedragen aan het ontwikkelen van een toekomstvisie, hierbij denkend aan de organisatorische kant van de zaak. Binnenkort zal ik zitting gaan nemen in het bestuur van FunX.

Ga je dan weg bij SALTO?

Nee, er zit standaard een afgevaardigde van SALTO in het bestuur van FUNX en dat ga ik doen. Daarnaast blijf ik gewoon in het SALTO-bestuur.Opgeven voor de nieuwsbrief?
Mail AANMELDEN naar nieuwsbrief@salto.nl
Afmelden voor de nieuwsbrief?
Mail AFMELDEN naar nieuwsbrief@salto.nl

Piet Heinkade 181 E | 1019 HC Amsterdam | 020-6386386 | info@salto.nl | www.salto.nl 
 
 
 
 
SALTO is de zendgemachtigde voor lokale omroep in Amsterdam, en voert het beheer over 3 televisiekanalen en 7 radiokanalen.

De zendtijd op deze kanalen wordt beschikbaar gesteld aan een groot aantal externe organisaties, die zo de gelegenheid krijgen om programma's te maken voor alle Amsterdammers, en hun eigen achterban in het bijzonder.
Lees verder
 
Informatie, nieuws- en persberichten voor programmamakers staan op Extranet. U kunt hier ook zelf persberichten invoeren.
Ga naar extranet

Let op: Voor het bekijken van nieuws- en persberichten is een wachtwoord nodig. Geen wachtwoord?
Vraag deze aan